
Velkommen til festival!
Informasjon om billetter
Torsdag 23.01
Alle arrangement fra kl. 18.00 er samlet i én billett.
Lenkene er like så du trenger kun å foreta deg ett
kjøp om du vil oppleve alle dagens arrangementer.
Fredag 24.01
Arrangement kl. 20.30 og kl. 21.30 er samlet i én billett. Lenkene er like så du trenger kun å foreta deg ett kjøp
om du vil høre om “Mormor-trilogien” og “Menn uten midje”.
Torsdag 23.01
-
Brannbamsen Bjørnis er Norges viktigste bamse! På Moa bibliotek vil barna få møte både brannbamsen og forfatter/fagleder Ålesund brannvesen Håvard Kleppe.
Hvor: Moa Bibliotek, for inviterte barnehager
Pris: Gratis for inviterte barnehager -
Velkommen til åpning av litteraturfestivalen! Vår egen Jonas Nilsen er konferansier for kvelden, det blir kunstnerisk innslag fra Karoline Isaksen og Vasco Pinhol. Jessica Gärtner, leder i kultur og folkehelseutvalget i Møre og Romsdal fylkeskommune åpner festivalen, med videre tale fra Bjørn Vatne, leder i Den norske forfatterforening
Hvor: Parken kulturhus, Storsalen
Pris: 100,- | Kjøp din billett herHUSK: Når du kjøper billett til åpning av festivalen så gjelder den billetten for hele programmet. Du trenger derfor ikke kjøpe mer enn én billett for hele åpningen! (Lenkene er lik)
-
Samtale mellom Birger Emanuelsen og Charlotte Lunde, ledet av Oskar Skulstad.
Vi har alle vært barn, og vi vet at barndomsopplevelser følger oss videre gjennom livet. Dagens barn opplever en barndom som er annerledes enn før på flere områder. Vi ser også en økning i psykiske lidelser hos barn og unge. Vi har invitert forfatter Birger Emanuelsen og barnepsykiater Charlotte Lunde til en samtale om utfordringer og mulige løsninger for å gi en best mulig start i livet for den oppvoksende generasjonen.
Birger Emanuelsen sin kritikerroste bok Før de forsvinner er en dokumentarbok om ansvaret foreldre har for å forberede barnet på verden, og hvordan de kan gå fram for å gjøre det. I tillegg er det en nær og personlig utforskning av det store spørsmålet: Hva er et barn?
Emanuelsen er skjønnlitterær forfatter. Hans siste bokutgivelse, novellesamlingen Resten brenner vi, har fått mye positiv omtale.
Charlotte Lunde er lege, journalist og barne- og ungdomspsykiater. Sammen med Per Brodal har hun gitt ut boka Lek og læring i et nevroperspektiv, som blant annet vektlegger viktigheten av å bevare leken i barnas skolehverdag. Lunde har tidligere vært programleder i Barne-TV, og har sammen med Rådet for psykisk Helse utviklet en app for ungdom som sliter.
Hvor: Parken kulturhus, Foajeen
Pris: 100,- | Kjøp din billett her
HUSK: Når du kjøper billett til åpning av festivalen så gjelder den billetten for hele programmet. Du trenger derfor ikke kjøpe mer enn én billett for hele åpningen! (Lenkene er lik) -
Samtale mellom forfatterne Monica Goksøyr og Vigdis Hjorth, ledet av Charlotte Lunde.
Monica Goksøyr har markert seg med eit skarpt blikk for det mellommenneskelege og med eit språk som balanserer mellom det poetiske og det kvardagslege. Jenter og kvinners liv er sentralt i alt ho skriv. Slemme jenter var tittelen på novellesamlinga ho debuterte med i 2023.
Vigdis Hjorth er også ein forfattar som har vore opptatt av relasjonar, og har ei lang rekke bøker bak seg der både «slemme» og mindre slemme jenter og kvinner har ein sentral plass. Vi har invitert Monica Goksøyr og Vigdis Hjorth til ein samtale om jenter, kvinner, oppvekst og relasjonar.
Monica Goksøyr er ein ny norsk forfattar frå Runde på Søre Sunnmøre. Med røter frå Thailand skapar ho tekstar som røyrer alle som les boka hennar Slemme jenter. Goksøyr fekk i 2023 Tarjei Vesaas-prisen for beste nykommar. Goksøyr har evna til å fange opp små detaljar i livet og omforma dei til litteratur som både rører og utfordrar. I tekstane hennar kan lesaren ofte finne ein underliggjande kritikk av sosiale forhold, men dette kjem til uttrykk på ein subtil og innsiktsfull måte. Monika Goksøyr har allereie etablert seg som ei viktig stemme i norsk samtidslitteratur.
Vigdis Hjorth skriv eksistensielle bøker om menneska sine vilkår og livsval, med skarpe blikk for aktuelle tema i samtida. Med romanar som Hjulskift,Tredve dager i Sandefjord, Leve Posthornet og Et norsk hus har ho markert seg som ein uredd politisk forfattar. Ho har mottatt ei rad litterære prisar, og drog gjennom Arv og miljø i gang ein ny debatt om verkelegheitslitteratur. Ho tangerte denne tematikken gjennom Er mor død, Femten år. Den revolusjonære våren og Gjentakelsen, som ga henne Kritikarprisen.
Hvor: Parken kulturhus, Foajeen
Pris: 100,- | Kjøp din billett her
HUSK: Når du kjøper billett til åpning av festivalen så gjelder den billetten for hele programmet. Du trenger derfor ikke kjøpe mer enn én billett for hele åpningen! (Lenkene er lik) -
Om oppvekst i Ålesund med Karoline Isaksen og Vasco Pinhol.
Karoline Isaksen er skuespiller og Ålesundsjente. Hun fremfører egne tekster om barndom og oppvekst i Ålesund.
Vasco Pinhol er fotograf, forfattar og omsetjar. Han har skrive mange artiklar frå reiser i ulike land, og i 2001 vann han Sølvpennen for beste magasinartikkel om Mexico det året.
Pinhol skriv framleis for portugisisk presse, sjølv om han har vore busett i Ålesund sidan 2011. Han driv eige firmaet Trolltegn, som leverer innhald innan foto, video og tekst. Han debuterte i 2017 med fotoboka A viagem que ainda ninguem fez, om 49 små landsbyar i Portugal.
Hvor: Parken kulturhus, Foajeen
Pris: 100,- | Kjøp din billett herHUSK: Når du kjøper billett til åpning av festivalen så gjelder den billetten for hele programmet. Du trenger derfor ikke kjøpe mer enn én billett for hele åpningen! (Lenkene er lik)
Fredag 24.01
-
Frederik Svindlands roman «Jævelunge» er en rå oppvekstskildring fra en periode fylt av rus, vold, gode og dårlige venner. Svindland (38) vokste opp i et knallhardt ungdomsmiljø i bydelen Heistad i Porsgrunn, der hverdagen bestod av dop, stjeling og problemer påskolen. Boka er en fortelling om vennskap, kjærlighet og overlevelse i et miljø preget av dop og krevende liv, men der det også er rom for humor.
Etter en samtale med forfatteren, ledet av debattjournalist i Sunnmørsposten Inger Johanne Ruset, vil det bli en panelsamtale med folk som jobber med barn og unge med lignende erfaringer. Her deltar Knut Asbjørn Ulstein (BUP), Mats Grimsæth, Operasjon Løvetann, og Ole Oxhovd Svalesen fra Kirkens bymisjon.
Arrangementet er et samarbeidsprosjekt mellom Ålesund litteraturfestival og Kirkens Bymisjon.
Hvor: Bymisjonssenteret, Parkgata 9.
Åpent arrangement, ingen billett og gratis inngang! -
Paneldebatt med Anna Fiske, Katrine Solberg og Marit Lovise Brekke, ledet av forfatter Birger Emanuelsen.
Hva leser barn – og hva ønsker de å lese? Japanske tegneserier eller Astrid Lindgren? Hvordan skal vi nå dem som ikke leser?
De tre deltakerne i panelet har omfattende kompetanse når det gjelder barn og bøker:
Anna Fiske er forfatter og illustratør med en rekke suksesser bak seg. Hun er også kjent som en god formidler, og har bred erfaring med å møte barn direkte.
Katrine Solberg er fagansvarlig for barn og unge ved Ålesund Bibliotek. Hun har jobbet ved biblioteket siden 2013, og før det hadde hun ansvar for Bokbåten Epos i Møre og Romsdal i 10 år.
Marit Lovise Brekke er førstelektor ved Høgskulen i Volda, der hun underviser i litteratur og litteraturdidaktikk ved grunnskolelærerutdanninga. Forskningsinteressene hennes er blant annet bildebøker og barne- og ungdomsromaner.
Hvor: Teaterfabrikken
Pris: Gratis | Hent din billett her -
Frode Grytten i samtale med Bjørn Vatne.
"Over fjorden går han. Over fjorden utan å nøle. Over fjorden som så mange gongar før. Seint og tidleg. Morgon og kveld. I storm og stille. Mot aust og mot vest. (...) Nils Vik snur seg. Huset glir straks ut av synet. Neste gong han snur seg, vil han ikkje kunne sjå det."
Dette er eit sitat frå Frode Grytten si siste bok, Den dagen Nils Vik døde, ein roman om ein mann som berre har elska ei kvinne, som elskar ho framleis, og som nå legg ut på si siste reise. Frode Grytten samtalar med Bjørn Vatne.
Frode Grytten slo for alvor gjennom som forfattar med romanen Bikubesong. Denne ga ham både nominasjon til Nordisk råds litteraturpris og stor lukke gjennom teateroppføring ved Det Norske Teateret. Den siste utgjevinga hans, romanen Den dagen Nils Vik døde, fekk Brageprisen i 2023 og Bibliotekenes litteraturpris i 2024.
Fleire av bøkene er omsette til andre språk, mellom anna engelsk, tysk og kinesisk.
Hvor: Teaterfabrikken
Pris: Gratis | Hent din billett her -
Jørn Lier Horst og Kaja Gjersem Nygaard i samtale med Elisabeth Solvang
I samtale med journalist Elisabeth Solvang deler Jørn Lier Horst og debutant Kaja Gjersem Nygaard sine tanker om hvordan deres egne oppvekster har preget historiene de forteller, og hvordan krimlitteraturen utvikler seg for å engasjere yngre lesere i et stadig skiftende medielandskap.
Bli med på en spennende samtale om hvordan fortid og fremtid møtes i krimlitteraturen, med innsikt som både berører og utfordrer. For krimelskere i alle aldre!
Kaja Gjersem Nygaard er et nytt tilskudd til norsk krimlitteratur. Hennes debutroman Et mørkere vann (2024) tar leserne med til Jæren, og er starten på en ny krimserie om etterforskeren Martha Krogh. Omtalt av NRK som «en solid krimdebut», er boken et lovende første steg i en forfatterkarriere som allerede fanger oppmerksomhet. Neste bok utgis våren 2025.
Jørn Lier Horst er en av Nordens mest suksessrike krimforfattere, og bøkene hans er utgitt i mer enn 40 land. Horst har bakgrunn som politietterforsker og er i dag fast ekspertkommentator i TV-programmet Åsted Norge. Forfatterskapet omfatter både romaner, skuespill og barnebøker. Mest kjent er han for bøkene om politietterforsker William Wisting, og han står også bak Norges bestselgende barnebokserie om Detektivbyrå nr. 2.
Hvor: Teaterfabrikken
Pris: Gratis | Hent din billett her -
Mormors utrolige venninner», som er tredje bok i Trude Teiges mormor-trilogi, kom ut i 2024. En bok omtalt som «en fortelling om vennskap som gjør livet verdt å leve til tross for store prøvelser – og om håp, styrke og skjebnesvanger kjærlighet».
Romanen er inspirert av sanne historier og faktiske hendelser, og er en frittstående bok i Trude Teiges mormor-trilogi: Mormor danset i regnet, Morfar pustet med havet og Mormors utrolige venninner.
I samtale med Mariann Schjeide vil Trude Teige fortelle om bøkene og om historiene som ligger bak.«Oser av dramatikk. (...) Forfatter og journalist Trude Teige er god på research. Det er ikke nødvendigvis nyheter hun graver fram. Men hun populariserer de lite kjente fortellingene om de mer enn 100 000 utenlandske fangene og tvangsarbeiderne som ble holdt i 500 såkalte russerleirer over hele Norge, hovedsakelig nord i landet. (...) Hun er en meget effektiv forteller, boka er spennende som en thriller.» (Inger Bentzrud, Dagbladet)
Trude Teige er opprinnelig fra Herøy på Sunnmøre, og har en lang karriere som journalist og programleder. Hun debuterte som forfatter i 2002 med den historiske romanen «Havet syng». Hun har senere gitt ut en rekke bøker i flere sjangre, blant annet en serie krimbøker med TV-journalisten Kajsa Coren i hovedrollen.
Hvor: Parken kulturhus, Foajeen
Pris: 100,- | Kjøp din billett herHUSK: Når du kjøper billett til “Mormor-trilogien” så gjelder den billetten og for “Menn uten midje”. Du trenger derfor ikke kjøpe mer enn én billett! (Lenkene er lik)
-
Live-podcast med Kristopher Schau og Alexander Sandtorv.
I bokpodcasten Menn uten midje kan også lese bytter Alexander Sandtorv og Kristopher Schau på å gi hverandre lesestoff og inviterer lytterne med inn i lesesirkelen.
Til Ålesund litteraturfestival har de lest Jævla menn av Andrew Walden. Med denne boken vant Walden Augustprisen i Sverige, og det er allerede planer om å filmatisere den. Her ligger altså alt til rette for en spennende samtale mellom Sandtorv og Schau.
Kristopher Schau er en norsk musiker, komiker, forfatter og programleder. Han har medvirket i radioprogrammene XL og Karate i tillegg til TV-seriene Team Antonsen, XLT og De syv dødssyndene. Som musiker har han brukt artistnavnet Max Cargo.
Alexander H. Sandtorv. Norsk kjemiker, tidligere førsteamanuensis i organisk kjemi. Han har skrevet flere norskspråklige lærebøker i tillegg til den populærvitenskapelige boka God kjemi. I Morgenbladet har han hatt en fast spalte, og har deltatt i flere radioprogram på NRK.
Hvor: Parken kulturhus, Foajeen
Pris: 100,- | Kjøp din billett herHUSK: Når du kjøper billett til “Menn uten midje” så gjelder den billetten for hele programmet. Du trenger derfor ikke kjøpe mer enn én billett! (Lenkene er lik)
Lørdag 25.01
-
Kan voksne spise sjokolade når de vil? Kan voksne være oppe hele natta? Hvorfor må voksne tjene penger, og hva slags jobber kan man egentlig ha når man blir voksen?
Voksne lever et liv som barn fascineres av, og kanskje ikke helt forstår.
I den tredje boken i Anna Fiskes Hvordan-serie tar hun for seg små og store spørsmål om voksenlivet. Boka er i kjent stil både hjertevarm, inkluderende og morsom. Og voksne er kanskje ikke så annerledes enn barn, innerst inne
Anna Fiske er forfatter, illustratør og tegneserieskaper. Hun står bak en rekke bildebøker og tegneserier, både med egne tekster, og som illustratør for andre forfattere. Lekne, særegne strektegninger og kreativ nyskapning har gitt henne flere høythengende priser og utmerkelser, og flere av bøkene hennes gjør suksess i utlandet.
Bøker som Alle har en bakside, Hvordan lager man en baby? Hvordan begynner man på skolen? Hvordan er det å være voksen? Hvordan snakker man om døden? – har alle vært store suksesser.
Hvor: Moa Bibliotek
Åpent arrangement. Ingen billett, og gratis inngang -
Jørn Lier Horst, som har bakgrunn fra politiet, er Norges mest produktive krimforfatter. I tillegg til en rekke bøker for voksne, har han skrevet flere serier med krim for barn. Detektivbyrå nr. 2 er blitt en stor suksess, med mange bøker og stort opplag. Bøkene er beregnet for barn fra 6-12 år. Historiene har realistiske plot, spennende scener og overraskende løsninger. Bøkene beskrives som spennende, morsomme, lettleste og lærerike.
Hvor: Moa Bibliotek
Åpent arrangement. Ingen billett, og gratis inngang -
Victor Sotberg og Odin Helgheim tok leserne med storm da de i fjor lanserte tegneserien Edelmot. Nå får du muligheten til å møte skaperne bak serien!
I den virtuelle fantasiverdenen Edelmot kan man leve akkurat som man vil. Man drar ut på eventyr, slåss mot monstre og lever ut alle sine drømmer. Er man sterk her, så er man populær i den virkelige verden. Det er IKKE Victor. På skolen blir han mobbet og er helt alene. Men i Edelmot har han to bestevenner, og sammen prøver de å bli Edelmots sterkeste spillere noensinne!
Kombinasjonen av de fantastiske illustrasjonene og de gode og spennende historiene om temaer som gaming, vennskap, mobbing og identitet, har gjort denne serien til en klar favoritt hos de unge.
Odin Helgheim er en prisbelønnet serieskaper, som er kjent for både viking-serien Ragnarok, og humorboken Odins udyr. Den første Ragnarokboken vant Arks barnebokpris, og den andre boken i serien ble nominert til Kulturdepartementets tegneseriepris, samt bokslukerprisen. Odin er opprinnelig fra Sandefjord, men bor nå i Oslo og arbeider som serieskaper på heltid.
Victor Sotberg er kjent YouTube-profil, programleder for FlippKlipp på NRK, og har vært med i flere tv-produksjoner, blant annet Maskorama, Skal vi danse, 71 grader Nord og Spillet. I 2020 utga han selvbiografien Bare Victor, som skildrer hvordan han opplevde mobbing og utestenging i en tøff ungdomstid. I 2023 debuterte han som manusforfatter i tegneserien Edelmot, som er inspirert av hans egen oppvekst.
Hvor: Ålesund Bibliotek
Åpent arrangement. Ingen billett, og gratis inngang -
Sunnmøre har fostra ei rad forfattarar som når både nasjonal og internasjonal merksemd. I dette lunsj-arrangementet møter du fire av dei i samtale med Sunniva Relling Berg.
Hilde Myklebust og Aina Basso skal snakke om det å skrive bøker for ungdom, noko begge har gjort med stor suksess. Charlotte Riise og Nils-Øivind Haagensen skal snakke om eigen poesi.
Hilde Myklebust er frå Syltedalen på Sunnmøre. Ho debuterte med diktsamlinga Berre dagar seinare i 2005 og etablerte seg for alvor blant dei fremste unge lyrikarane i Noreg med Søkk i 2008. Felles for dikta til Myklebust er at naturen, og alt det som lever der, alltid er nærverande.
I 2009 gav Myklebust ut biletboka Jon og den lange julenatta, illustrert av Inger Lise Belsvik.I 2020 kom bildeboka Ylva og villgeitene, illustrert av Akin Duzakin.Ungdomsboka Splintra kom ut i 2022 og blei nominert til Brageprisen, til U-prisen og er valt ut som ein White Raven i 2023. Hilde Myklebust sine bøker er omsett til fleire språk.
Aina Basso er forfattar og historikar frå Giske, busett på Nesodden. Ho debuterte i 2008 med ungdomsromanen Ingen må vite. Ho har seinare skrive romanar for både ungdom og vaksne, i tillegg til sakprosa for barn og unge. For Inn i elden blei ho nominert til Brageprisen i 2012 og Kulturdepartementets litteraturpris og Nordisk råds pris for beste barne- og ungdomsbok i 2013. For Finne ly (2014) fekk ho Bokbloggerprisen i kategorien Årets roman. I 2022 blei Basso nominert til Brageprisen i open klasse: sakprosa for barn og unge for Dei dødsdømde. Dei siste bøkene frå Aina Basso er “Eg rissa desse runene” (2023), historiske noveller, og “Før det blir morgon” (2025), ein historisk roman om skam, urett og overtru.
Charlotte Riise frå Ålesund fekk mykje positiv merksemd for sine to første diktsamlingar; Eg treng tid til å sakna deg (2012) og Der vi gøymer løyndommar (2014), begge utgitt på Gyldendal Forlag. Om debuten skreiv Dagbladets Helge Torvund: "Charlotte Riises dikt dirrar av nærleik til det levande i oss og kring oss". Etter 10 års pause kjem Riise endeleg med ei etterlengta ny samling med poesi. Boken Vi ville tru kjem ut rett før litteraturfestivalen i januar 2025.
Nils-Øyvind Haagensen er også frå Ålesund. Han har markert seg med sitt særmerkte og ofte personlege uttrykk i både diktsamlingar og romanar. Han er kjend for å utforske det kvardagslege på ein måte som gjer det poetisk, og han blandar gjerne humor, melankoli og undring i tekstane sine. Han fekk Sult-prisen i 2004, og i 2013 vart han nominert til Nordisk råds litteraturpris for diktsamlinga «God morgon og god natt».
Nils-Øyvind Haagensen har vore journalist i Klassekampen, var i fleire år redaktør for Signaler, og jobbar no i Flamme Forlag.
Hvor: Bymisjonssenteret, Parkgata 9
Åpent arrangement. Ingen billett, og gratis inngang! -
Amina Elmi og Brynjulf Jung Tjønn i samtale med Endre Ruset.
Amina Elmi brakdebuterte i Danmark med diktsamlingen Barbar - (Taushetens objekt) i 2024 og fikk debutantprisen for boken.
Forfatteren har uttalt at diktsamlingen handler om å nærme seg tausheten og opparbeide et språk for den.
Amina Elmi kom til Danmark som flyktning fra borgerkrigen i Somalia da hun var tre år, og skriver om brutte familiebånd, rasisme, radikalisering, om å være lesbisk muslim, og om det språket ikke kan romme.
I Dagbladet fikk den norske oversettelsen terningkast 6, og anmelder Andreas Wiese skrev at Amina Elmis tekster er som en døråpner, en knyttneve og en kjærlig utstrakt hånd.
Brynjulf Jung Tjønn ble adoptert til Norge i 1983, og har vokst opp på Feios i Sogn. Tjønn er kjent for sitt nære, lyriske språk og for å ta opp komplekse tema som identitet, fremmedgjøring, utenforskap og rasisme. Tjønn debuterte i 2002 med romanen Eg kom for å elske, men det var med den kritikerroste romanen Kinamann(2011) at han virkelig slo gjennom. Han har også skrevet for barn og ungdom, blant annet ungdomsromanen Så vakker du er (2013), som han fikk Brageprisen for. I 2023 fikk han Kritikerprisen for boka Kvit norsk mann. Siste bok fra Tjønn er Norsk kjærleik (2024).
Hvor: Bymisjonssenteret, Parkgata 9
Åpent arrangement. Ingen billett, og gratis inngang -
Terje Sporsem og Beatur gir smakebiter Gutta krutt-bøkene.
Ålesundsforfatteren Alexander Istad gjorde stor suksess med den første boka i serien om Gutta Krutt; Gutta Krutt og gledesdreperen. Alex, Nikk og Proffen er ålesundgutter med, mildt sagt, mange jern i ilden. «Helsprøtt», «morsomt» og «spennende» er karakteristikker som er brukt om boka. Ny bok er like rundt hjørnet, og under Ålesund litteraturfestival gir Terje Sporsem noen livaktige glimt inn i guttas verden – lydstøttet av Beatur.
Gutta Krutt er ifølge forlaget rettet mot barn 9-12 år, men leses av både yngre og eldre.
«Gutta krutt» er som en pakke uforutsigbare kinaputter som smeller herlig høyt når de først virker. (Walter Wehus, Barnebokkritikk)
Hvor: Løvenvold teater
Billetter: Hent din gratisbillett her -
Maria Navarro Skaranger og Pedro Carmona-Alvarez i samtale med Endre Ruset.
Maria Navarro Skaranger er en av våre mest bejublede unge norske forfattere. Hun debuterte i 2015 med romanen Alle utlendinger har lukka gardiner. For romanen ble Navarro Skaranger nominert til Tarjei Vesaas' debutantpris. Hennes fjerde og nyeste roman Jeg plystrer i den mørke vinden ble hun nominert til Nordisk Råds litteraturpris. Skaranger er oppvokst på Romsås i Groruddalen i Oslo, der handlingene i bøkene oftest finner sted. Det hun skriver om er likevel universelt, og bøkene hennes er oversatt til mer enn 20 språk.
Pedro Carmona-Alvarez har som forfatter vært nominert til flere store internasjonale priser, og i 2022 mottok han Norges store poesipris Tristian Vindtorn-prisen. Han var i 2023 aktuell med sin roman Chiquitita, en melankolsk og poetisk fortelling om flukt, om tiden som går, og om tingene i livet som ikke forsvinner, men hjemsøker oss. Romanen kretser om umulige fortellinger, traumer og vold, men er også en skildring av håp og lys og kjærlighet.
«Chiquitita gir stemme til alle barn som tvinges på flukt...» (Gro Jørstad Nilsen, Bergens Tidende)
Hvor: Parken kulturhus, foajeen.
Åpent arrangement. Ingen billett, og gratis inngang -
Suksessforfatteren Erika Fatland er tilbake. Med seg i skipssekken har hun hele det portugisiske imperiet, fra 1400-tallets oppdagere, via koloniveldets fall i 1970-årene og til i dag: En reiseskildring med uforglemmelige menneskemøter, skjebner og historier.
«For en reise! For en bok! For en forfatter! (Guri Hjeltnes, Dagbladet)
Erika Fatland ble brageprisnominert for sin første sakprosabok Englebyen i 2011. Siden har hun blant annet gitt ut Året uten sommer om 22.juli-tragedien, og reiseskildringene Sovejetistan (2014), Grensen (2017) og Høyt (2020).Fatland fikk Bokhandlerprisen 2024 for Sjørfareren.
Fatland har mottatt en rekke andre priser og bøkene hennes er oversatt til mange språk. Fatland er utdannet sosialantropolog og behersker åtte språk.
Hvor: Parken kulturhus, Hovedsalen
Pris: 100,- | Kjøp din billett her -
Mot slutten av årets festival står poesien i sentrum. Her får publikum oppleve et knippe poeter av stort format – samlet på ett brett:
Amina Elmi, Nils-Øivind Haagensen, Hilde Myklebust, Charlotte Riise og Brynjulf Jung Tjønn.
Vert for poesipuben er Jon Ståle Ritland.
Hvor: Parken kulturhus, Foajeen
Åpent arrangement. Ingen billett, og gratis inngang -
Etter at poetene har framført sine tekster, vil mikrofonen være åpen for publikum til å presentere egne dikt eller tekster.
Vert for Åpen mic, og med musikalsk støtte, vil være Beatur.
Bjartur Gudjonsson alias Beatur er musiker, DJ og beatboxer. Han har spilt verden over, både i afrikanske land, USA og India, samt i mange land i Europa.
Som artisten Beatur jobber han med mange forskjellige typer musikk og show. Han lager også musikk til teatre, dansegrupper, soloutøvere og band.
Bjartur Gudjonsson er født på Island, men har bodd i Norge i 14 år og har rukket å spille på de fleste store scenene/arenaene og festivalene i Norge.
Med soloforestillinga Master of The Universe tar han tak i sin personlige historie om å vokse opp i et «alkoholisert partyhjem» i Reykjavik på 90-tallet.
Hvor: Parken kulturhus, Foajeen
Åpent arrangement. Ingen billett, og gratis inngang -
Frode Grytten Beat Band har gjennom det siste tiåret lyst opp den norske beatpoesihimmelen med nytolkingar av låtar frå artistar som Bruce Springsteen, Tom Waits m.fl. Bandet er omtalt som ein poetisk og musikalsk eksplosjon på scena.
Frode Grytten Beat Band står for finalen under årets litteraturfestival!
Hvor: Parken kulturhus, Foajeen
Pris: 200,- | Kjøp din billett her
Lukkede arrangementer
-
Jørn Lier Horst, som har bakgrunn fra politiet, er Norges mest produktive krimforfatter. I tillegg til en rekke bøker for voksne, har han skrevet flere serier med krim for barn. Detektivbyrå nr 2 er blitt en stor suksess, med mange bøker og stort opplag. Bøkene er beregnet for barn fra 6-12 år. Historiene har realistiske plot, spennende scener og overraskende løsninger. Bøkene beskrives som spennende, morsomme, lettleste og lærerike.
Hvor: Lerstad Barneskole
Gratis for elever. -
Aina Basso er forfattar og historikar frå Giske, busett på Nesodden. Ho debuterte i 2008 med ungdomsromanen Ingen må vite. Ho har seinare skrive romanar for både ungdom og vaksne, i tillegg til sakprosa for barn og unge. For Inn i elden blei ho nominert til Brageprisen i 2012 og Kulturdepartementets litteraturpris og Nordisk råds pris for beste barne- og ungdomsbok i 2013. For Finne ly (2014) fekk ho Bokbloggerprisen i kategorien Årets roman. I 2022 blei Basso nominert til Brageprisen i open klasse: sakprosa for barn og unge for Dei dødsdømde.
Dei siste bøkene frå Aina Basso er “Eg rissa desse runene” (2023), historiske noveller, og “Før det blir morgon” (2025), ein historisk roman om skam, urett og overtru.
Hvor: Skarbøvik ungdomsskole
Gratis for elever. -
Monica Goksøyr er ein ny norsk forfattar frå Runde på Søre Sunnmøre. Med røter frå Thailand skapar ho tekstar som røyrer alle som les boka hennar Slemme jenter. Goksøyr fekk i 2023 Tarjei Vesaas-prisen for beste nykommar. Goksøyr har evna til å fange opp små detaljar i livet og omforma dei til litteratur som både rører og utfordrar. I tekstane hennar kan lesaren ofte finne ein underliggjande kritikk av sosiale forhold, men dette kjem til uttrykk på ein subtil og innsiktsfull måte. Monika Goksøyr har allereie etablert seg som ei viktig stemme i norsk samtidslitteratur.
Brynjulf Jung Tjønn er ein norsk forfattar, fødd i Korea. Han vart adoptert til Noreg i 1983, og vart då ein del av familien på Feios i Sogn. Tjønn er kjend for sitt nære, lyriske språk og for å ta opp komplekse tema som identitet, framandgjering, utanforskap, rasisme, tap og kjærleik. Tjønn debuterte i 2002 med romanen Eg kom for å elske, men det var med den kritikarroste romanen Kinamann(2011) at han verkeleg slo gjennom. Han har også skrive for barn og ungdom, mellom anna den prisvinnande ungdomsromanen Så vakker du er (2013), som vann Brageprisen. I 2023 fekk han Kritikerprisen for boka Kvit norsk mann. Siste bok frå Tjønn er Norsk kjærleik (2024).
Hvor: Skarbøvik ungdomsskole
Gratis for elever. -
Frode Grytten Beat Band