I tillegg til vårt hovedprogram arrangerer vi også lukkede arrangementer for enkelte grupper.

Her ser du en oversikt over de aktuelle arrangementene:

Maria Parr: Oskar og eg.

Torsdag 25. januar
Ålesund bibliotek
For inviterte skoleklassar

Oskar og eg møter vi storesøster Ida og veslebror Oskar. Ida fortel, men den viltre og eigenrådige Oskar speler stadig hovudrolla i forteljingane hennar. Det handlar om lengten etter ein trampoline, om elvesafariar i vårsola og forsvunne vampyrar i haustmørket. Det handlar om forandring og sakn, om melis og mold, og om leik på lat og på ekte.
Oskar og eg er ei varm høgtlesingshistorie om det å vekse til, og ein hyllest til kvardagen, til søskenforhold og til alle dei plassane vi er.

Maria Parr debuterte med Vaffelhjarte i 2005, og fekk sitt store gjennombrot med Tonje Glimmerdal i 2009, som ho fekk Brageprisen, Teskjekjerringprisen og Kritikarprisen for. Bøkene til Parr er omsette til mange språk, og ho har også vunne ei rekkje internasjonale prisar. I 2023 fekk ho og illustratør Åshild Irgens Brageprisen.
Maria Parr er frå Fiskå i Vanylven.

Foto: Julia Marie Neglestad

Historien bak Halve Kongeriket og Royalteen

Fredag 26. januar
Løvenvold Theater
For inviterte skoleklassar

Forfatter Anne Gunn Halvorsen, som sammen med Randi Fuglehaug har skrevet bokserien Halve kongeriket, forteller om ungdomsbokserien, om utvikling fra idé til bok og litt om hvordan man lager en historie til film versus bok.

 

Anne Gunn Halvorsen er forfatter og journalist, og skriver både skjønnlitteratur og sakprosa. Sammen med Randi Fuglehaug skriver hun ungdomsserien Halve kongeriket, der det foreløpig har kommet syv bøker. Første bok, Arvingen, fikk U-prisen og ble filmatisert på Netflix under tittelen Royalteen. Det har også blitt laget Netflix-film av bok nummer 2, og serien er oversatt til 14 språk.

Foto: Agnete Brun

Sarah Zahid: Bjørnholdt VGS

Fredag 26. januar
Ålesund videregående skole

Klisjeen sier «Du kan bli det du vil». Virkeligheten vil det som regel annerledes.

Sarah Zahids diktsamling Bjørnholt vgs følger to elever: Nawal og Sergio. Som så mange ungdommer med innvandrerbakgrunn gjør, står de begge i en front mot front-kollisjon av ulike narrativ: Hva familien forventer av dem, hva samfunnet forventer og hva man innimellom, i stille stunder, forventer av seg selv.

 

Sarah Zahid debuterte i 2018 med diktsamlingen La oss aldri glemme hvor godt det kan være å leve, som handler om den norskpakistanske Sarah fra Holmlia og Bjrndal. I 2022 ga hun ut sin andre diktsamling, Bjørnholt vgs, som også fikk svært god mottakelse. I denne samlingen tar hun utgangspunkt i to fiktive elever, Nawal og Sergio, på den reelle videregående skolen Bjørnholt vgs. Zahid skildrer hvordan elevenes hverdag blir tyngre på grunn av rasisme, hemmede forventninger og stigma.

Sarah Zahid studerer jus, har vært aktiv i partiet Venstre, og satt i den regjeringsoppnevnte Ytringsfrihetskommisjonen.

Foto: Heidi Furre

Opplesning av Joakim Kjørsvik

Fredag 26. januar
Ålesund fengsel

Joakim Kjørsvik, oppvokst i Ålesund, er en prisvinnende forfatter som debuterte i 2007 med diktsamlingen Åpenbart ingen nabo. Senere har han gitt ut flere skjønnlitterære bøker innenfor mange sjangre, senest 25.september-diktene (2021). Han er også gjendikter og kritiker. De siste femten årene har han holdt hundrevis av kreative skrivekurs, blant annet på psykiatriske institusjoner, i fengsler, på festivaler og i privat regi.

Foto: Tove Sivertsen