Krigens språk

Fredag 26. januar

Teaterfabrikken

Klokken 18:00

 

Krigen har rammet Europa og Midt-Østen, igjen. Krig dominerer nyhetsbildet. Og vi spør oss selv: hva gjør krigen og den dystre situasjonen med oss mennesker? Og hva gjør krigen med språket?

Vi har invitert den ukrainske poeten og forskeren Iryna Shuvalova til å lese dikt fra krigen som har rammet hennes hjemland. Simon Stranger ga nylig ut "Museum for mordere og redningsmenn", en dokumentarisk roman om hendelser i 2. verdenskrig. I romanen "Habeas Corpus" av Kjartan Fløgstad starter handlingen under forløpet til 2. verdenskrig, og viser hvordan maktstrukturer forplanter seg langt inn i etterkrigstiden. Vi har invitert disse tre forfatterne til å snakke om bøkene sine, og diskutere hva krigen gjør med vår virkelighetsforståelse.

Samtalen ledes av Ørjan Karlsson.

Arrangementet er heilt GRATIS, og det er ingen billettar.

Kombiner gjerne “Krigens språk” med flere arrangementer som finner sted på Teaterfabrikken på fredag, se mer i årets program!

Velkommen!

Iryna Shuvalova

Iryna Shuvalova er forsker innen kultur, politikk og samfunn i Ukraina og Øst-Europa, tilknyttet Universitetet i Oslo. Hun er spesielt interessert i hvordan politiske ideer konstrueres gjennom kultur i sammenheng med Russlands krig i Ukraina.

Shuvalova er også en prisvinnende poet og oversetter, og har skrevet fem poesibøker som er tilgjengelig på engelsk. Hennes siste samling, Stoneorchardwoods (2020) ble kåret til årets bok i Ukraina. Hennes nye diktsamling Endsongs kommer tidlig i 2024.

Simon Stranger

Simon Stranger debuterte i 2003 med romanen Den veven av hendelser vi kaller verden, og har til sammen skrevet 20 bøker for barn, ungdom og voksne. For gjennombruddsromanen Leksikon om lys og mørke (2018) fikk han Bokhandlerprisen og Riksmålsprisen. I boka blir vi presentert både for fortellingen om Strangers jødiske svigerfamilie og fortellingen om den brutale landssvikeren Henry Rinnan. Boka er oversatt til over 26 språk.

Siste bok fra Simon Stranger, Museum for mordere og redningsmenn, kom i 2023 og er en frittstående oppfølger til boka fra 2018.

Foto: André Løyning

Kjartan Fløgstad

Kjartan Fløgstad er ein av dei mest sentrale prosaforfattarane i nyare norsk litteratur, og mellom anna karakterisert som «ein usedvanleg oppfinnsam og leiken stilist». Fløgstad debuterte i 1974 med romanen Rasmus, men er mest kjent for romanane sine om norsk industrikultur knytt til smelteverket i «Lovra», ein fiksjonalisert variant av Sauda der Fløgstad vaks opp.  Forfattarskapen er uvanleg rik og variert, og omfattar lyrikk, noveller, romanar, sakprosa og essaysamlingar.

Fløgstad gav i 2022 ut kollektivromanen Habeas Corpus, eit ideologikritisk verk der han skildrar liva til 16 menn og 5 kvinner født mellom 1911 og 1989 i ulike delar av verda. I romanen tek han for seg både dei store ideologiske strukturane og enkeltmenneskets meir eller mindre umedvitne deltaking i eit korrupt og nedbrytande system.

Foto: Julie Pike

Ørjan Nordhus Karlsson

Ørjan Nordhus Karlsson har skrevet 21 spennings- og kriminalromaner siden debuten med Gruve 13 i 2004. Siste bok er Natten reiser alene (2023). Karlsson bor i dag i Skien, men i flere av bøkene hans er handlingen lagt til et etterforskningsmiljø i hans hjemby Bodø. Ørjan Nordhus Karlsson er sosiolog, har befalsutdanning fra hæren, har jobbet i Forsvarsdepartementet og er i dag avdelingsleder i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.  

Foto: Julie Pike